Kleine platte vleermuiskasten EN

Kleine platte kasten zijn bedoeld voor vleermuizen die graag in spleetvormige ruimten in bomen (en huizen) verblijven. De binnenruimte van de kast is vaak zo nauw dat de vleermuizen er maar net in passen (1,5 – 2,5 cm). Sommige kasten zijn weliswaar plat van model, maar hebben een binnenruimte van 2,5 – 5 cm waardoor ze een tussenvorm zijn van platte en bolle kasten. De invliegopening zit aan de onderkant, waar ook een aanvliegplank aanwezig is. De kasten zijn gemiddeld 20 tot 40 cm hoog (exclusief aanvliegplank), 15 tot 25 cm breed en 9 cm dik. Een grotere variant is de in Duitsland geïntroduceerde Fledermausbrett: een grote platte vleermuiskast van 100 cm breed en 50 cm hoog die aan gevels wordt gemonteerd (Dietz & Weber, 2000 / Deschka. C. 200x). Kleine platte kasten worden niet vaak gekraakt door vogels en ook wespen en hoornaars maken van dit type zelden gebruik. Het functioneel gebruik van deze kasten door vleermuizen en de succesfactoren van deze kasten zijn redelijk tot goed bekend. Van de relatief nieuwe Fledermausbretter zijn relatief weinig gegevens bekend.

Overzicht van in Nederland veel gebruikte typen kleine platte vleermuiskasten
Naam Koop / zelfbouw Materiaal Bijzonderheden
Schwegler 1FF Koop Houtbeton  
Schwegler 1FQ Koop Houtbeton Bedoeld voor aan gevels
Vivara Roemenië Koop Houtbeton  
Vivara Armenië Koop Hout  
Vivara Ukraïne Koop Hout 2-compartimenten
Model Boshamer Zelfbouw Hout  
Model Bloemhof Zelfbouw Hout  
Model Fledermausbretter Zelfbouw Hout Bedoeld voor aan gevels

Andere leveranciers zijn o.a. de firma’s Strobel en Hasselfeldt, maar beide zijn nog weinig op de Nederlandse markt aanwezig.

Links: model Bloemhof is een vrij ruime houten platte vleermuiskast. Rechts: gewone dwergvleermuizen in een platte kast (model Boshamer)